pexels-enginakyurt-4170184 (1)

Betaalbare woningen buiten bereik: verplicht volkshuisvesting programma

Het huidige kabinet heeft de volkshuisvesting weer op de kaart gezet. Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting speelt een cruciale rol in het aanpakken van de woningcrisis door de overheid meer sturingsmogelijkheden te geven op de woningmarkt.

Druk op betaalbare koopwoningen stijgt

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor het voor veel mensen steeds moeilijker is geworden om een koopwoning te bemachtigen. Terwijl het gemiddelde inkomen slechts met 14,3% toenam tussen 2019 en 2023, stegen de huizenprijzen met 33,1%. Dit maakt de bouw van betaalbare woningen des te belangrijker. Vereniging Eigen Huis (VEH) dringt erop aan dat minimaal twee derde van de nieuwbouwwoningen betaalbaar moet zijn om het tekort aan betaalbare huizen op te lossen, gezien de grote vraag bij starters en middeninkomens.
Een belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat gemeenten verplicht worden huisvestingsprogramma’s op te stellen, waarmee duidelijk wordt vastgelegd hoeveel, waar, en voor wie er gebouwd wordt. Dit geeft meer richting en snelheid aan de woningbouwopgave.

Versnellen van bouw voor 800.000 nieuwe betaalbare woningen

Het doel van de wet is om het woningtekort in te lopen. Van 2022 tot 2030 zijn er 981.000 nieuwe woningen nodig, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Tot nu toe zijn er bijna 180.000 woningen gebouwd, waardoor er nog ruim 800.000 woningen gerealiseerd moeten worden. De wet geeft overheden de juridische middelen om dit proces te versnellen, mede door afspraken die zijn gemaakt in de zogenaamde woondeals. Deze deals bevatten afspraken tussen het Rijk, provincies en gemeenten over de verdeling van nieuwe woningen.
Om het bouwtempo verder op te schroeven, is er door het kabinet in 2022 en 2023 een bedrag van €11 miljard vrijgemaakt. Dit moet ervoor zorgen dat er tegen 2035 nog eens 700.000 extra woningen bij komen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om bouwprojecten die vanwege economische omstandigheden stil dreigden te vallen, weer op gang te brengen, de zogeheten Startbouwimpuls.

Kortom, het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting legt een stevig fundament voor de toekomst van de woningbouw in Nederland. Het geeft de overheid de middelen om gericht te sturen op waar en voor wie er gebouwd wordt, heeft als doel voldoende betaalbare woningen te realiseren, versnelt de procedures om zo het woningtekort snel in te lopen en zorgen voor een eerlijke verdeling.

logo

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Contactinformatie

Waarts Makelaars
Julius Pergerstraat 17
1087 KN Amsterdam

× Hoe kan ik je helpen?